In veel gevallen kiezen wij voor een omvormer met een lager vermogen dan het piekvermogen van de zonnepanelen. Dit is mede afhankelijk van de dak oriëntatie. Afhankelijk van de dak situatie kiezen wij vaak voor een omvormer die ca. 20% lager is dan het piekvermogen van de zonnepanelen.
Het piekvermogen van de zonnepanelen is het vermogen dat ze maximaal kunnen produceren bij onder ideale omstandigheden (25 ° Celsius). In Nederland halen wij echter bijna nooit deze ideale omstandigheden.
Daarnaast is ook de zonnepaneeltemperatuur een belangrijke factor: hoe warmer een zonnepaneel, hoe minder productie. Zonnepanelen worden in de zon al snel een stuk warmer dan de omgevingstemperatuur.
Vanwege bovenstaande factoren zullen zonnepanelen in Nederland bijna nooit het piekvermogen produceren.
Het is daarom zonde om een omvormer te kiezen die net zo groot is als het piekvermogen van de panelen, omdat u dan extra betaalt voor capaciteit die eigenlijk bijna nooit nodig is.
Een andere belangrijke reden om te kiezen voor een omvormer met een lager vermogen is de efficiency. Een omvormer die laag wordt belast heeft iets meer verlies dan een omvormer die zwaar wordt belast.
Over het hele jaar genomen draaien omvormers met een lage belasting. Bijvoorbeeld in de ochtend en in de avond als de zon laag staat. Maar ook bij bewolkt weer en regen. Wij kiezen een omvormer die het hele jaar optimaal presteert dus zowel bij zonnig weer als bij minder zonnig weer.
Voor het kiezen van de juiste omvormer bij uw zonnepanelen maken wij gebruik van software om dit te berekenen. Er wordt rekening gehouden met het piekvermogen van zonnepanelen, locatie en of de zonnepanelen op het zuiden, westen of oosten komen te liggen.
Neem contact op onze onze zonne-specialisten, zij geven u graag antwoord op uw vragen.
© 2024 Mensonides realisatie: NOREX