fbpx

Stroom terug leveren en direct verbruik 

Wij krijgen vaak de vraag waarom de teruggeleverde stroom (kWh.) die op de energierekening (jaarnota) staat niet overeen komt met de stroomopbrengst van de online monitoring app. Dit leggen wij u hier graag uit in dit stuk.

 

Zodra de zon schijnt wekt u met zonnepanelen uw eigen groene stroom op. Hoeveel stroom u totaal opwekt ziet u terug op in de online monitoring app van de omvormer.

De stroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt, wordt direct verbruikt door de elektrische apparaten in uw woning die op dat moment aan staan. Denk bijvoorbeeld aan de koelkast. Heeft u ook de wasmachine aan staan als de zon schijnt, dan draait de wasmachine op de groene stroom die uw zonnepanelen opwekken.

Wekt u meer stroom op dan dat u direct verbruikt, dan levert u stroom terug aan het stroomnet. Dit heet terug-leveren.

 

Verklaring verschil opbrengst in de app en teruglevering op de energierekening 

De stroom die direct wordt gebruikt door elektrische apparaten in de woning, passeert niet de stroommeter in de meterkast. Dit verklaart dus het verschil tussen de terug-levering die u ziet op de jaarlijkse energienota en de opbrengst op de online monitoring.

In de app van de zonnepanelen ziet u dus de totale opbrengst van de zonnepanelen. De opgewekte stroom gaat altijd eerst naar uw eigen apparaten die aan staan. Een deel wordt dus direct verbruikt. Wat niet direct wordt verbruikt, wordt teruggeleverd aan het net. Hierdoor zal er dus altijd een verschil zijn tussen de nota van de energieleverancier en de data die op de app of omvormer te zien is.

 

Terugleveren en Salderen

U streept de stroom die u van uw energieleverancier afneemt weg tegen de stroom die u aan uw energieleverancier teruglevert. Dit heet salderen.

Levert u meer stroom terug dan u verbruikt dan krijgt u over dit deel een terugleververgoeding. Let op: deze vergoeding is lager dan de normale stroomprijs.

Meer over salderen leest u op onze informatie pagina salderen

 

Heeft u nog vragen over stroom terugleveren en direct verbruik van stroom van zonnepanelen? 

Neem contact op onze onze zonne-specialisten, zij laten u de mogelijkheden en voordelen graag zien. 

Contact opnemen

 

Technisch zeker. Persoonlijk warm.