Wij krijgen de laatste tijd steeds vaker de vraag of het investeren in zonnepanelen nog wel interessant is.
Door de recente beslissing van energieleverancier Vandebron om een terugleverheffing in te voeren en het plan van het kabinet om het salderen af te bouw, begrijpen wij deze vraag heel goed. In dit artikel geven wij graag antwoord op deze actuele vraag.
“Blijven zonnepanelen een rendabele investering?”:
Met de huidige hoge energieprijzen verdient u zonnepanelen binnen 5 á 6 jaar terug. Zelfs als het tegenzit blijft u nog onder de zeven jaar terugverdientijd die bij de overheid als norm geldt. Hierbij houden wij dan rekening met eventuele extra kosten die energiebedrijven in rekening brengen aan klanten met zonnepanelen en de salderingsregeling die eventueel wordt afgebouwd.
De energieprijzen zijn de laatste jaren flink gestegen en daarom werd in 2023 een energie prijsplafond ingesteld door de overheid. Dit zorgde ervoor dat energierekening voor consumenten binnen de perken bleef.
Echter is per 1 januari 2024 het energie prijsplafond van de overheid afgeschaft. Door nu te investeren in zonnepanelen bespaart u direct op uw energiekosten. Zeker gezien de huidige hoge energieprijzen, zijn zonnepanelen dus een investering die u zeer snel terugverdient (binnen 5 á 6 jaar).
Door nu te verduurzamen met zonnepanelen gaat u direct besparen op uw energieprijzen. En van stijgende stroomprijzen in de toekomst heeft u geen last.
Energieleverancier Vandebron, Budget Energie en Eneco hebben besloten om extra kosten in rekening te brengen voor klanten die stroom terugleveren. De hoogte van de heffing hangt af van de teruglevering. Bij Eneco zijn de kosten eerst 6 euro per maand. Bij Vandebron en Budget Energie zal de heffing voor de meeste klanten variëren tussen de 4 euro tot 21 per maand. Dit klinkt als een fors bedrag, maar toch heeft dit maar een beperkte invloed op de terugverdientijd.
Ondanks terugleverheffing blijft de terugverdientijd op zonnepanelen kort
De terugleverheffing is heel vervelend voor mensen met zonnepanelen, maar op de terugverdientijd zal het een kleine invloed hebben. Bij een gemiddeld stroomverbruik van 3.000 kWh. zal de terugverdientijd, bij een energieleverancier met een terugleverheffing, ongeveer een jaar langer worden.
En het goede nieuws: op dit moment zijn lang niet alle energieleveranciers die werken met een terugleverheffing. De beste oplossing, kies voor een energieleverancier zonder terugleverheffing. Zo heeft de terugleverheffing helemaal geen invloed op de terugverdientijd. En de verwachting is dat lang niet alle energieleveranciers zullen overstappen op een terugleverheffing.
Het blijft dus interessant om de tarieven te vergelijken en goed te kijken of er een terugleverheffing wordt berekend of andere kosten.
Er zijn namelijk ook andere energieleveranciers die klanten met zonnepanelen minder voordelen geven. Zo rekent Coolblue Energie hogere vaste leveringskosten en zijn er andere energieleveranciers die voor klanten met zonnepanelen geen cashback acties meer hebben.
Tip 1: kies voor een energieleverancier zonder terugleverheffing.
Tip 2: De terugleverheffing betaalt u over het saldeerbare teruglevering, probeer daarom zoveel mogelijk de opgewekte zonne-energie direct te verbruiken door de wasmachine / wasdroger aan te zetten als de zon schijnt.
Als u zonnepanelen heeft, wordt een deel van de stroom die u opwekt direct gebruikt door elektrische apparaten in uw woning. Op mooie zonnige dagen wekt u meer energie op, dit deel levert u terug aan het net.
Salderen houdt in dat de hoeveelheid stroom die u hebt terug geleverd, mag verrekenen met de stroom die is afgenomen van de energieleverancier, tegen hetzelfde tarief.
Meer informatie over salderen leest u hier.
Ondanks de aanpassing van de salderingsregeling en de terugleverheffing blijft het investeren in zonnepanelen zeer interessant en rendabel. Dit komt mede omdat de BTW op zonnepanelen voorlopig 0% blijft.
Op de korte termijn adviseren wij u een energieleverancier te kiezen zonder terugleverheffing.
Op de lange termijn adviseren wij u om de opgewekte groene stroom steeds meer direct te gebruiken of op te slaan in een accu. Hiermee verhoogt u het “eigen verbruik”. Bijvoorbeeld door het opslaan in een thuisaccu, elektrische auto of door een warmtepompboiler te installeren.
Wilt u graag informatie over zonnepanelen? Maak dan nu een afspraak met onze adviseur. Onze adviseur laat u de mogelijkheden zien en kan u meer vertellen over de terugverdientijd.
© 2024 Mensonides realisatie: NOREX