Wij helpen mensen in Friesland met het kiezen van de juiste ventilatieoplossing.
Er zijn verschillende manieren om uw woning goed te ventileren. Welk type het beste voor uw woning is, hangt af van een aantal zaken.
We onderscheiden eigenlijk vier types ventilatie: A, B, C en D. De Type C en D komen het meest voor in Nederland. U leest in dit artikel welke verschillende type ventilatiesystemen er zijn. En welk type ventilatie u het beste kunt kiezen bij vervanging of renovatie van uw woning.
Bij type A – natuurlijke ventilatie – is er geen ventilatiesysteem aanwezig in de woning. Uw woning wordt op natuurlijke wijze geventileerd door ramen, deuren, kieren en ventilatieroosters.
Dit type ventilatie komt veel voor bij oudere woningen. Oudere woningen hebben vaak veel kieren. Hierdoor blijft de luchtkwaliteit in huis prima. Deze manier van ventileren is echter moeilijk te sturen en niet energiezuinig.
Let op: bij grote renovaties, extra isolatiemaatregelen en kierdicht maken van de woning. Door deze maatregelen kan het zijn dat de ventilatie niet meer goed is geregeld, waardoor de luchtkwaliteit slechter wordt. Het blijft noodzakelijk om goed te ventileren.
Bij type B – Mechanische toevoer en natuurlijke afvoer – zuigen ventilatoren schone lucht de woning in. De vervuilde lucht verlaat de woning bijvoorbeeld via ventilatieroosters – afvoerroosters.
Type B ventilatie komt in Nederland niet veel voor.
Bij type C – mechanische ventilatie – zorgt een ventilatiebox / ventilatieunit voor de afvoer van de vervuilde lucht. Bij dit type is de afvoer dus mechanisch.
De afvoer van de lucht vindt voornamelijk plaats via afzuiging in de keuken, badkamer en toilet.De aanvoer van de lucht is natuurlijk. Door de onderdruk die hierbij ontstaat, wordt frisse lucht onder andere aangezogen via luchtroosters.
Type C komt het meeste voor in Nederland. De methode is in bijna elke woning toepasbaar.
Bij type D – Balansventilatie – is zowel de toevoer als de afvoer mechanisch geregeld via ventilatiekanalen en een WTW-unit.
De inkomende lucht is gefilterd en wordt voorverwarmd met warmte uit de afgevoerde lucht. Dit zorgt voor meer comfort, een prettig binnenklimaat en energiebesparing. De afvoer van de lucht vindt plaats via het afzuigingsysteem in de keuken, badkamer en toilet.
Type D komt wordt steeds meer toegepast in Nederland.
Bij nieuwbouw of renovatie project heeft u de keuze uit ventilatiesysteem type C of Type D. Uw keuze hangt af van een aantal factoren.
Ventilatiesysteem Type D is de meest energiezuinig. Het zorgt over voor het prettigste binnenklimaat. Dit ventilatiesysteem is wel duurder in aanschaf. Ook vergt dit systeem meer onderhoud.
Ventilatiesysteem Type C is het meest toegepast systeem in Nederland. Het systeem werkt zeer efficiënt en is goedkoper in aanschaf dan Type D.
Een gemiddeld gezin produceert per dag aan vocht ongeveer een emmer water. Dit vocht komt in de woning door gewoon ademen, douchen, koken, was drogen enz.
Door het toepassen van extra isolatiemaatregelen, worden bestaande woningen en nieuwbouwwoningen steeds meer luchtdichter gemaakt. Dit kan problemen opleveren met het binnenklimaat en luchtkwaliteit. Een slecht binnenklimaat en slechte luchtkwaliteit is zeer onwenselijk voor de gezondheid. Door slechte ventilatie ontstaan schimmels in huis en is de fijnstof concentratie in woningen te hoog.
Goede ventilatie is daarom van groot belang. Niet af en toe een raampje open zetten, maar 24 uur per dag ventileren.
Het vocht / water in uw woning moet allemaal verdampt worden. Indien er geen natuurlijke of mechanische afvoer in de woning is en er ook geen verse lucht binnenkort. Dan zal het vocht in uw woning blijven en condenseren tegen muren, plafonds en meubels. Dat zorgt voor een hoog vochtpercentage in uw woning, vochtproblemen en schimmelvorming.
Voor een fijn wooncomfort is ventilatie essentieel. Een vochtige woning is veel minder goed te verwarmen.
Goede ventilatie zorg voor droge lucht in uw woning. Droge lucht kost minder energie om op te warmen dan vochtige lucht. Ventileren kost leidt dus niet tot hogere stookkosten. Met mechanische ventilatie of met een WTW-unit ventileert u zeer slim en heeft u zo klein mogelijk energieverlies.
Vul uw gegevens in en wij nemen spoedig contact met u op.
Wij brengen de situatie in kaart, bespreken uw wensen en u ontvangt een scherpe alles-in-één-aanbieding.
Ons werkgebied voor het installeren en vervangen ventilatieboxen, WTW-units is Friesland.
Wij installeren uw ventilatiebox en WTW-unit onder andere in Harlingen, Franeker, Bolsward, Leeuwarden, Sneek, Dokkum, Joure, Heerenveen, Wolvega, Drachten en Lemmer.
© 2025 Mensonides realisatie: NOREX