Met een zonnepanelen-systeem wekt u zelf stroom op. Maar hoe werkt een zonnepanelen-systeem precies? Wij leggen het u hier graag stap voor stap uit.
Van zonlicht naar stroom voor uw elektrische apparaten.
Zonnepanelen bevatten meerdere zonnecellen. Deze zonnecellen zijn met elkaar verbonden. Als de zon op een zonnecel schijnt, wekken deze zonnecellen gelijkstroom op.
Gelijkstroom is niet direct te gebruiken door de elektrische apparaten in uw woning. Hiervoor dient de gelijkstroom eerst omgezet te worden naar wisselstroom.
De omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om naar wisselstroom. Daarna is de stroom geschikt voor elektrische apparaten of om terug te leveren aan uw energieleverancier.
Daarnaast registreert de omvormer informatie over de opgewekte stroom. Deze gegevens worden weergegeven in de online monitoring app.
Let op: Heeft uw micro-omvormers, dan zitten de omvormers direct achter het zonnepanelen en is er geen omvormer in uw woning geplaatst.
De (micro) omvormer stuurt de stroom via een kabel naar de groepenkast (meterkast). Om uw zonnepanelen veilig aan te sluiten wordt er een nieuwe groep in de meterkast geplaatst.
Heeft u micro-omvormers? Dan is er nog een extra kastje geplaatst in de meterkast om uw zonnepanelen te monitoren.
Schijnt de zon dan wordt de opgewerkte stroom direct gebruikt door de elektrische apparaten in de woning. Staat bijvoorbeeld de wasmachine aan en de zon schijnt? Dan draait uw wasmachine op zonne-energie.
Op zonnige dagen of wanneer er weinig stroom wordt verbruikt, wekken de zonnepanelen meer energie op dan er verbruikt wordt. Deze stroom die niet direct wordt gebruikt, gaat naar het elektriciteitsnet. De energieleverancier verrekent op de jaarrekening de teruggeleverde energie met de jaarlijkse afname van stroom.
Neem contact op onze zonne-specialisten, zij laten u graag de mogelijkheden en voordelen zien.
Wij installeren zonnepanelen in de hele provincie Friesland.
© 2025 Mensonides realisatie: NOREX