Om uw woning te verwarmen, verwarmt de CV-ketel het water in de radiatoren op. Over het algemeen kan gesteld worden hoe hoger deze aanvoertemperatuur staat, hoe sneller uw woning is opgewarmd.
Echter door de hoge gasprijs én de ambitie om CO2 te besparen, wilt u misschien wel ietsje comfort inleveren voor een besparing op uw gasverbruik. Het aanpassen van de aanvoertemperatuur kan dan, afhankelijk van uw woonsituatie, een goede optie zijn om gas te besparen.
In veel gevallen kan bij een lagere aanvoertemperatuur de woning nog prima op temperatuur komen en dit met minder gasverbruik. Dit is wel afhankelijk van hoe goed uw woning is geïsoleerd.
Bent u op dit moment tevreden over de snelheid van het opwarmen van uw woning? Dan raden wij u aan om de aanvoertemperatuur niet aan te passen.
Door de hoge gasprijzen is het aanpassen van de aanvoertemperatuur actueler dan ooit. Vooral bij goed geïsoleerde woningen is het verlagen van de aanvoertemperatuur een goede mogelijkheid om te besparen op het gasverbruik.
Bij een lagere aanvoertemperatuur komt een goed geïsoleerde woning langzamer op temperatuur en worden de radiatoren minder heet. Maar u verbruikt wel minder gas om uw woning te verwarmen.
Heeft u een slecht geïsoleerde woning dan kan het extra lang duren voordat de woning lekker warm is. Als u merkt dat de woning niet lekker warm wordt, zet dan de aanvoertemperatuur dan weer wat hoger. Zoek zelf naar een goede balans tussen comfort en zuinigheid.
Houd het gasverbruik in goed in de gaten
Wij raden u altijd aan om na het verlagen van de aanvoertemperatuur het gasverbruik goed in de gaten te houden. Dit kunt u doen door de standen bij te houden. Als u een slimme meter heeft, kunt u ook gebruik maken van een energieverbruiksmanagers.
Tip: heeft u een slecht geïsoleerd huis, dan kunt u er ook voor kiezen om alleen in het voor- en najaar de aanvoertemperatuur te verlagen.
Het aanpassen van de aanvoertemperatuur werkt bij de meeste CV-ketels heel simpel.
Omdat wij veel ATAG cv-ketels plaatsen, vindt u hieronder een aantal instructievideo’s om de temperatuur aan te passen op de i-serie van ATAG.
Welke aanvoertemperatuur is het best?
In onderstaande video’s wordt gesproken om de temperatuur terug te zetten naar 60 graden. Dit is mede afhankelijk van uw woningisolatie. Is uw woning goed geïsoleerd zet de temperatuur dan op 60 graden. Is uw woning slecht geïsoleerd dan kunt u de temperatuur ook eerst terugzetten naar 70 graden. Hoe beter uw woning geïsoleerd is hoe lager de aanvoertemperatuur kan.
Let op: het aanpassen van de aanvoertemperatuur valt wel onder uw eigen verantwoordelijkheid.
Hieronder staan een aantal instructievideo’s om de aanvoertemperatuur aan te passen voor de ATAG i-serie en de A/E-serie.
Let op!!!
Heeft u een ATAG i-serie Zone i.c.m. een ATAG One Zone Thermostaat? Dan kunt u de CV-aanvoertemperatuur alleen aanpassen via de thermostaat. Deze werkwijze hebben wij voor u uitgeschreven.
Tip: Hieronder staat een afbeelding hoe u het verschil kunt zien tussen een ATAG i-serie & ATAG i-serie Zone.
Heeft u een ATAG i36EC, i36C, i28EC of i28C ga dan als volgt te werk:
Heeft u een ATAG i-serie Zone (i36ECZ, i36CZ, i28ECZ of i28CZ) met een ATAG One Zone Thermostaat, ga dan als volgt te werk:
Heeft u een ATAG i-serie Zone (i36ECZ, i36CZ, i28ECZ of i28CZ) zonder een ATAG One Zone Thermostaat, ga dan als volgt te werk:
Heeft u een ATAG A-serie of E-serie, ga dan als volgt te werk:
Heeft u een ATAG E-serie (met nieuw display) ga dan als volgt te werk:
Heeft u een andere CV-ketel?
Op de website van “‘zet ‘m op 60” staan voor bijna alle merken CV-ketels instructievideo’s.
Staat uw ATAG CV-ketel er niet tussen? Hier vindt u alle handleidingen van ATAG CV-ketels.
Door de toenemende drukte is het helaas niet mogelijk om een afspraak te maken met onze monteur voor het verlagen van de aanvoertemperatuur.
De meeste CV-ketels zorgen ook voor het warme water in uw woning. Om extra gas te besparen kunt u ook de temperatuur voor het warm water ook verlagen. Verlaag de temperatuur van het warme tapwater bijvoorbeeld naar ca. 65 graden Celsius.
Let op: verlaag het warme tapwater nooit lager dan 60 graden! Dit verhoogt namelijk het risico op legionella.
In de handleiding van uw cv-ketel staat hoe u deze temperatuur kunt verlagen.
Veel nieuwere CV-ketels hebben vaak voor warm water een Ecostand en een Comfortstand. In de comfortstand blijft de warmtewisselaar in de CV-ketel op temperatuur, hierdoor heeft u sneller warm water. Echte verbruikt de CV-ketel dan wel iets meer gas (ca. 15 m3 per jaar).
Afhankelijk van het type ketel kan de Ecostand wel zorgen voor extra wachttijd op warm water (tot 30 seconden). Deze extra wachttijd kost dus wel wat extra koud water, maar géén extra gas.
In de handleiding van uw cv-ketel staat of uw CV-ketel een ecostand heeft en hoe deze Ecostand inschakelt.
© 2024 Mensonides realisatie: NOREX